Alle ballen in de lucht

Alle ballen in de lucht

Alle ballen in de luchtZoveel dingen die spelen en waar je aandacht aan moet geven. Het lijkt wel of je alle ballen in de lucht moet houden. Maakt dan helemaal niemand keuzes? Is echt alles belangrijk? Ik kan toch niet altijd alles tegelijk?

Soms los je drukte op door nét even een stapje harder te lopen. In ieder goed bedrijf is er een gezonde spanning tussen de hoeveelheid werk en de beschikbare mensen. En ja, ook daar zitten af en toe pieken en dalen in het werkaanbod.

Merk je echter dat je al veel kleine verbeteringen hebt doorgevoerd maar toch blijf je continue tegen de grenzen van reële werkdruk aanlopen dan is het waardevol om op een hoger niveau naar je werkzaamheden te kijken.

Zo houd je alle ballen in de lucht:

Iedere functie bestaat uiteindelijk uit 7-9 hoofd aandachtsgebieden. Zeg maar even je ballen die je in de lucht moet houden. Denk hierbij aan je kerntaken in je functieprofiel. We hebben het niet over het behandelen van e-mail, het aannemen van telefoontjes, bijwerken van je CRM/Siebel systeem of het bijwonen van een vergadering. Dat zijn slechts vormen of hulpmiddelen waarmee je jouw aandachtsgebieden uitvoert. Maar waarom krijg je een telefoontje (klant belt met een vraag, collega wil iets afstemmen), e-mail (informatie om bij te blijven, vergaderverzoek), CRM actie (klantvraag, relatieonderhoud) of moet je naar een vergadering (kennis delen, verbeteringen benoemen, projectoverleg).

Als voorbeeld een accountmanager van een bedrijf, het kan zomaar zijn dat dit de belangrijkste aandachtsgebieden zijn in die functie:

Aandachtsgebieden

 

 

 

 

 

1. Aan welke ballen wil je meer /minder aandacht geven
Soms kan een bal een periode enorm zwaar zijn; Je bent met een zware studie bezig, het nieuwe project vraagt veel aandacht, er zijn veel nieuwe klantvragen. Gelukkig worden andere ballen ook weer lichter; een van de projecten is bijna voorbij, de procesverbeteringen leveren je tijdwinst op, je hebt dit jaar al bijna alle klanten gesproken.
Bekijk 2-3 keer per jaar of je aandachtsgebieden nog goed verdeeld zijn. Of is iets zover weggezakt dat je het juist wilt toevoegen, daar moet je dan ruimte voor maken.

Er kan pas iets bij als er iets af gaat

2. De kaasschaafmethode
Een hele bal laten vallen is zelden een optie. Toch kun je links en rechts wel een stapje terug doen. Moet je alle overleggen meemaken? Moet je alle info die je binnenkrijgt volledig lezen voor jouw werk, of is snel scannen al voldoende? Wellicht zijn er ook processtappen waar je tijd kunt besparen. Bij grote stappen zoals een voorbereiding of uitwerking kun je jezelf trainen om binnen een tijdslimiet de klus te klaren.

Bespaar je dagelijks een halfuur dan heb je iedere 2 weken een halve dag over

3. Voer de ‘eigenlijk zou ik….. moeten doen’ door
Als je heel bewust erbij stilstaat weet je eigenlijk al langere tijd dat je uit die netwerkgroep had moeten stappen, je bepaalde processen niet helemaal in de grip hebt, meer tijd zou willen stoppen in de voorbereiding zodat de rest veel makkelijker loopt, ’s avonds niet meer zou moeten willen werken, je eigenlijk al lang die mailbox op had willen schonen of jezelf echt aan de planning wilt houden.
Wat het ook is wat je eigenlijk al lang had bedacht, ga het ook doen of op zijn minst een paar weken mee experimenteren. Zijn de stappen te groot voor je? Hak het in stukjes en voeg iedere keer een nieuwe stap toe.

Iedere stap in de goede richting is winst

4. Plan je vaste onderdelen
Een aantal activiteiten staan vanzelf in je agenda. Gewoon omdat je wordt uitgenodigd voor een overleg of omdat er een afspraak met je klant is gemaakt. Houdt voor jezelf overzicht op je beschikbare tijd door gelijk de geschatte voorbereiding en uitwerktijd te plannen.

5. Maak een power hour voor nieuwe activiteiten
Wil je nu eindelijk wél je informatie lezen, klanten bellen of achterstanden inlopen? Maak wekelijks één of twee ‘power hour’ blokken waar je de focus legt op jouw doel. Zou helemaal mooi zijn als je dit met enkele collega’s samen kunt doen, zo leer je van elkaar en komt er veel positieve energie in de groep.
Dit werkt ook super goed voor die kikker klussen die iedere keer terug komen.
Eenmaal in een ritme is het veel makkelijker om vast te houden.

Gebruik de kracht van de groep

6. Continue verbeteren
Bij iedereen stuitert er wel eens een bal. Sommige aandachtsgebieden zijn vergevingsgezind en kunnen dat af en toe hebben. Anderen zijn zo belangrijk dat je geen misstap kunt veroorloven. Houdt die altijd hoog.
Bekijk maandelijks op het niveau van je aandachtgebieden waar je staat. Wat heb je allemaal al bereikt, waar zou je weer een volgende stap willen zetten?

In kleine stapjes is makkelijker dan alles in een keer

Door je tijdsverdeling vanuit de aandachtsgebieden te bekijken krijg je veel informatie hoe je weer beter in balans kunt komen. Soms heb je het volledig zelf in de hand, soms maakt hulp of kracht van de groep het makkelijk om je doelen te realiseren.

Heel veel succes!